Wettelijk huwelijk
De naam zegt het al: jullie trouwen dan voor de wet.

Je moet dan als bruidspaar bij de gemeente een melding van voorgenomen huwelijk doen. Voorheen heette dit in ondertrouw gaan. Dit kan maximaal 1 jaar voor jullie trouwdatum. Bij deze melding van voorgenomen huwelijk, geef je, naast de namen van de getuigen, ook direct aan dat jullie een eigen trouwambtenaar meenemen en geen gebruik maakt van de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) van de gemeente.
Hier zitten dan wel (extra) kosten aan verbonden. Jullie betalen naast de reguliere leges van de gemeente om te mogen trouwen, ook de leges aan de gemeente om mij voor 1 dag te benoemen.
Jullie hebben dan de keuze om te trouwen op het gemeentehuis of op een andere officiële trouwlocatie van de gemeente.

Ceremonieel huwelijk
Als jullie niet vast willen zitten aan de regels van de gemeente over het tijdstip, de leges en de locatie, dan kunnen jullie ook kiezen voor een ceremonieel huwelijk.

Groot voordeel van deze manier van trouwen is dat je zelf beslist, waar en hoe laat je wilt trouwen.
Dit kan zijn in jullie favoriete restaurant of op een andere betekenisvolle locatie voor jullie.
Een ceremonieel huwelijk is verder precies hetzelfde als een wettig huwelijk: de gasten zijn er, de getuigen, het ja-woord, de ringen, enz.
Let wel: jullie moeten dan op een eerder moment met je getuigen naar het gemeentehuis om het wettig huwelijk alvast te voltrekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen op een moment dat het gratis is bij jullie gemeente.

Herbevestiging
Hoe leuk is het om opnieuw jullie huwelijk te voltrekken?
Bijvoorbeeld als je 12,5 jaar getrouwd bent of op elk ander gewenst moment wat jullie willen herbeleven. Ik zal met alle plezier jullie huwelijk opnieuw voltrekken.

Identiek trouwen
Man-man, vrouw-vrouw, genderneutraal, het maakt voor mij geen verschil.

Liefde is voor iedereen.
Ik trouw jullie met veel plezier.